Hoppa till sidans innehåll

Historia


Bild1 Fyren  Bild2 klubbhuset

   

 

       KLUBBENS HISTORIA     

 

 

 

Det började på Närsholmen

Jo minsann, 1975 började golfen på När, men inte på dagens bana. Nej, ett 15-tal Närbor skapade sin egen bana på Närsholmen, som sannerligen blev speciell.

Man använde de välbetade områdena som fairways och greener. Två små stenar markerade tee och bakom varje green låg en stor sten som markering. Flaggor på green fick absolut inte användas. Viss klippning förekom förstås, men fick ske i smyg.

Banan mätte 3890 m och spelades som par 66.

1978 anordnades det första klubbmästerskapet med 13 deltagare, bland dem flera som fortfarande är aktiva inom klubben Arne Ohlsson, Erland Olsson, Sigge Häglund och segraren Lasse Kullander. Intressant är att man inte spelade poängbogey eftersom hålen ej var handikappsatta utan istället slaggolf. Världspremiär för den spelformen?

1979 inleddes också det än idag existerande utbytet med ”storebror” Visby. Visby vann premiärtävlingen och laget överraskades med varsin 50 kilos potatissäck i pris från Närspelarna.

Allt var frid och fröjd i några år på Närsholmen. Tävlingar och sällskapsronder avlöste varandra. Cirka 25 personer golfade regelbundet. Kom du som turist på väg ut till fyren hade du garanterat ingen aning om att där låg en golfbana.

Som så ofta finns det dock alltid någon som vill klaga.

”Golfspelet stör frilufts- och fågelliv”.

 

Bild3 infotavla

Inlagor från Naturvårdsverket följde och 1985 samtidigt som filmen Offret spelades in på Närsholmen förbjöd Länsstyrelsen fortsatt golfspel där. Skylten med förbud mot golfspel finns ännu kvar vid grinden in mot holmen.

 

Fortsättning följer:

Närbor ger absolut inte upp så lätt och redan samma år inleddes en ny epok, när Lars-Erik Jakobsson (Galtungs-Lasse) hittade mark. Den så kallade hästhagen vid Punsen tillhörande Mälarhöjdens ridskola blev grunden till dagens bana.

Ett villkor från ägaren Acke Rundberg var förstås att golfspelare och hästar fick samsas på samma yta under sommarens ridläger. Det gick oftast utmärkt även om både golfare och hästar ibland blev lite irriterade på varandra, men framförallt blev När snabbt en känd golfbana över landet. ”Javisst det är där hästarna finns”. Det dröjde inte heller länge innan Svensk Golfs framsida pryddes av en häst i en bunker på vår bana.

Det gick fort att anlägga 6-hålsbanan. På bara en månad röjdes en ansenlig mängd enar bort, greener anlades och fairways såddes. Premiärspel blev det i oktober 1985.

Under följande år gjordes ett par baracker om till ett klubbhus som placerades där nuvarande 7:ans green ligger. Antalet medlemmar i När IF:s golfsektion ökade och därmed också behovet av en greenkeeper. Galtungs-Lasse anställdes i denna roll samtidigt som han också började skissa på en utbyggnad av banan till 9 hål.                                      

 

Bild4 scorekort

 

Bildades 1987

1 maj 1987 bildades När Golfklubb och beviljades medlemskap i Svenska Golfförbundet under sommaren. Klubben fick en styrelse med Sigge Häglund som ordförande och övriga ledamöter var Lars-Erik Jakobsson, Arne Ohlsson, Erland Olsson, Hasse Gustavsson och Anders ”Atte” Pettersson. Klubben anställde också sin första pro Lasse Bröms och en drivingrange anlades på andra sidan vägen vid Punsen ner mot Maldes.

Nu började också sommargotlänningarna hitta till klubben. Medlemsantalet ökade snabbt till över 100 stycken.

Under premiäråret infördes också speciella onsdagstävlingar med underhållning som även lockade icke golfande ortsbor. En tradition som fortfarande lever här på När. Många kända gotländska artister har uppträtt på klubben genom åren. Självklart Närrevyn men också Ainbusk Singers, Gaston Bros,

Brändus Sväinpälsar med flera.

 

Bild5 Ainbusk

Från 9 till 18 hål

Utvecklingen av klubben och banan gick sedan i rask takt. 1988 blev det en 9-hålsbana, när nuvarande hålen 1-3 blev klara. Medlemsantalet ökade hela tiden och man började faktiskt se en möjlighet att få en 18-hålsbana plus ett nytt klubbhus. Vid ett medlemsmöte 1989 beslutades att alla medlemmar skulle ge ett lån till klubben på 5000:-.

Bygget av ett klubbhus startade på hösten och tack vare både sponsring och många timmars ideellt arbete fick vi det fina klubbhus vi har idag.

Samtidigt utvecklades banan genom att 3 nya hål anlades. Nuvarande 10, 12 och 18 och det var mycket sten som medlemmar plockade bort från fairways. Ändå fick man under sommaren 1990 pegga upp bollen eftersom det fortfarande fanns sten vid ytan.

12-hålsbana och klubbhus invigdes formellt av Riksdagens talman sommar-gotlänningen Tage G Pettersson 30 juni 1990.

Sedan dröjde det två år till sommaren 1992 innan det var dags för nästa invigning. För nu var målet uppnått för dessa envisa Närkar, en riktig 18-hålsbana. Dåvarande pron Patrik Lövgren och den ofrivillige golfaren tillika medlemmen i När GK Lasse Åberg var de första ut på banan.

 

Bild6 Lasse Åberg

 

Efter 1992

Vad har hänt sedan dess? Ja inga helt nya golfhål, däremot en mängd förändringar och förbättringar. Bland annat nya greener på hål 6 och 7, förlängningar av hål 2, hål 3 och 17, ny herrtee på 18 samt hål 16 som numera är ett par 4.

Och tro det eller ej, men antalet enar har minskat avsevärt genom åren!

Dessutom har vi fått möjligheter vid behov till riklig bevattning av banan. Detta genom anslutning till Dalbodammen. Tidigare togs vatten direkt från Närsån men det räckte inte långt torra somrar.

Bild7 klubbhuset

Något som säkert har stor betydelse för klubbens framtid är övergången i år från medlemslån till spelrätter. Förhoppningsvis stärker det klubbens framtida ekonomi och leder till att styrelsens målsättning om en golfbana med par 70 uppnås.

För de boende i När tycks ingenting omöjligt!

 

Kåksarna

När klubben bildades 1987 fick man i gåva från När IF en gödselkåksa tillverkad av skollärar´n Las Jakobsson. Klubban har inskriptionen: ”Me fädas remediar mot framtäids segrar.” – översatt: ”Med fäders redskap mot framtids segrar”.

När grannen till klubben Erik ”Friggar” Pettersson fick se kåksklubban letade han fram en gammal maläten gödselkåkså ur gömmorna och följdes snart av flera andra som dök upp med kåksklubbor.

Deltagarantalet växte och snart var man drygt 10 spelare. Man började med en puttningstävling på green framför det gamla klubbhuset, men utökade snart till spel över flera hål. Idag har kåksspelet utvecklats till spel över både 9 och 18 hål och klubben har nu närmare 40 kåksmedlemmar.

Regeln var då att man inte spelat vanlig golf och skulle ha fyllt 60 år.

Kåksen är idag en symbol för vår klubb.

Bild8 kåksklubbar 

Källfakta: Sigge Häglund

 

Restaurang Fransan
1990 byggdes restaurang Fransan. Det något udda namnet kommer från att marken där restaurangen är byggd kallades för Fransan.

 

sten

 

”Närkar raised stain’n atar”

”Det står en sten på backen vid Smiss” är en replik i teaterföreställningen ”Ormkvinnans Barn” som gavs på den vackra naturscenen Närsakar vid Närsåns utlopp åren 2005 och 2006.

Stenen spelar en central roll i pjäsen och finns nu att beskåda på När GK:s mark just på den plats där man fann stenen med Ormkvinnan 1952. Originalet finns på Gotlands Museum i Visby så det man ser vid sidan av banans 17:e hål är en kopia.

Stenen med Ormkvinnan höggs och restes någon gång under perioden 400-600 e.kr. Bildstenar från denna tid var religiösa symboler med motiv från mytologin. Just motivet på stenen med Ormkvinnan tolkas som en bild av en fruktbarhetsgudinna som var central i den tidens religion.

Teaterföreställningen byggde på romaner av Dagmar Edqvist och dramatiserades av bygdens son Allan Nilsson. Örjan Herlitz regisserade föreställningen 2005 med Länsteatern på Gotland på Närsakers scen. Året därpå togs produktionen över av Närrevyn som hade många av sina medlemmar med både på och bakom scen.

Närrevyn beslutade att en del av överskottet skulle gå till att återbörda stenen med Ormkvinnan till sin plats vid Smiss i När. De lät hugga en kopia och den restes på sin fyndplats den 28 april 2007.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:27

Banan öppen

 

Driving range är öppen

 

 Öppettider

Reception

Alla dagar 8-14

 

Restaurang Fransan

Alla dagar

sön - tors 09:00 - 16:00

fred - lörd 09:00 - 18:00

 

 

 

Postadress:
När Golfklubb - Golf
När Smiss 713
62348 Stånga

Kontakt:
Tel: +46498492320
E-post: This is a mailto link

Se all info